четверг, 26 мая 2011 г.

Заява


ЗАЯВА
Донецької обласної організації політичної партії «Україна Майбутнього»

         На прохання батьків дітей, які навчаються в донецькій загальноосвітній школі 1-3 ступенів №111, наша партійна організація надає юридичну допомогу в оскарженні рішення Донецької міської ради від 15.04.2011 р. про ліквідацію даної школи.

         Законність дій місцевої влади викликає сумніви.

         Частиною 2 ст. 53 Конституції України встановлено: Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

         Рішенням Конституційного Суду України від 4 березня 2004 року № 5-рп/2004 дана конституційна норма розтлумачена так - доступність освіти як конституційна гарантія реалізації права на освіту на  принципах рівності, визначених статтею 24 Конституції України (254к/96-ВР), означає, що нікому не може бути відмовлено у праві на освіту і держава має створити можливості для реалізації цього права.

         Ліквідація школи не є конституційним способом створення можливості для реалізації права на освіту. Така можливість створюється шляхом відкриття нових шкіл.
        
         Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України «Про  освіту» громадяни України мають право на безкоштовну освіту в усіх державних навчальних закладах незалежно від  статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, стану здоров'я, місця проживання та інших обставин. Це право забезпечується: розгалуженою мережею навчальних закладів, заснованих на державній  та  інших  формах власності, наукових установ, закладів післядипломної освіти. Закриття шкіл всупереч зазначеній нормі звужує мережу навчальних закладів, чим порушує право на освіту не тільки тих громадян, що зараз навчаються у спірних школах, але і тих дітей, що мають піти до школи у наступні роки.

Загально відомим є той факт, що чисельність міського населення м. Донецьку зростає, будуються нові будинки та житлові квартали, тому ліквідація шкіл в обласному центрі здійснюється не в інтересах його мешканців.

Крім того, Президент України Янукович поставив мету перед державою досягти чисельності населення України 50 мільйонів в 2020 році. Тому ліквідація шкіл є не тільки протиправною, але і недоцільною. Оскільки витрати на відкриття нової школи будуть набагато більшими ніж поточна економія коштів.
        
         Однак, прокуратура м. Донецька відповідаючи на звернення батьків у листі від 06.05.2011 р. № 02-313-11 наголошує на відсутності порушень закону (див. наш блог: http://umdonetsk.blogspot.com/2011/05/blog-post_3465.html).

         При цьому до Генеральної прокуратури України донецькі прокурори подають неправдиві відомості. Це доводить Лист-відповідь Генеральної прокуратури України від 04.05.2011 р. № 07/3-22173-11 на депутатське звернення А. П. Яценюка від 01.04.2011 р. № 273-04/11.
Крім того, Петровський районний суд м. Донецька безпідставно повертає позовну заяву про скасування рішення Петровської районної у м. Донецьку ради від 31.03.2011 р. № 6/3, яка нібито на місці розібралась в ситуації, провела «аналіз» і визначила «найгіршу» школу. Таке рішення мотивується тим, що в позовній заяві не зазначені нормативні акти, керуючись якими позивач звертається до суду iз зазначеним позовом. Хоча усі вищезазначені норми права були вказані.
Таким чином, місцева влада та правоохоронні органи  демонструє кругову поруку і нехтування правами громадян.
Донецькf обласнf організаціz політичної партії «Україна Майбутнього» висловлює рішучий протест таким діям влади.

Комментариев нет:

Отправить комментарий